Saturday, 18 February 2012

Tips nak Kuku cantik berkilat..

 salam..;)

Ala, tengok tajuk pun dah tahukan apa cik cima nak post kan nie.
kenapa cik cima pilih kuku? sebab cik cima rase kadang2 kita yang ala kadar nie hanya menjaga kuku dengan membersih dan memotong kuku. (kalau kat rumah la)
kuku nie kita kena amik berat jugak, sebab dia mengambarkan diri kita, pengotorkah?pembersihkah?perompakka? eh silap.tu xda berkaitan..haha

kuku nie kira macam aset kecantikan kita jugaklah.
semua wanita khususnya, lelaki pun ade jugakk okayyy. wah xnak kalah.
semua inginkan kuku yang cantik. termasuklah cik cima. sapa yang xnak ada kaitan dengan perkataan cantik tentang dirinya? angkat tangan? haaa, tengok semua nak kan? menipuuuu la kalau kata takde, dusta semata-mata
so nie yg cik cima nak share cam ne nak bagi cantik kuku tanpa nak pergi salon mahal2.. kat rumah pun boleh.. auww haha.. 


nak kuku cantik mcm kat bwah nie.. 





*
*
*
*
*
*
*
*
*
V

nie la tips2 yg cik cima taw dan sempat search kat pakcik google..haha
rajin2 kan buat kalau nak kuku shine2 gitu..


1. Sebelum memotong kuku, rendamkan kuku anda dalam larutan garam dan perahan limau nipis. Kalau boleh dalam larutan air suam-suam panas jangan pulak air panas kang kuku nak cantik tapi tgn pula hilang.. Biar benda-benda asing dan kulit mati hilang begitu saje. Setelah itu, selesai! Boleh potong kuku dengan happy :)


2. Kilatkan kuku anda dengan ubat gigi Colgate. Nak guna ubat gigi RM dua ringgit pon boleh, tapi tanggung sendiri risiko kuku tercabut, dan janganlah korang guna ubat gigi adik korang yang berperisa orange, strawberry tu.aku sure kalau korang amik ubat gigi jenis tuh xdenya korang wat kuku xda kesan pun kalau wat kat kuku. Gosokkan colgate tu je pada kuku yg gebu 2 perlahan  dan bilas. Taraa. kan jadi cantik kalau nak boleh jugak guna ubat gigi yg da whitening kesan nye leh putih kan kuku tu xda la pucat je.. 


3. Kalau tak nak guna colgate pon takpe. Guna je Vaseline boleh.  


4. Kalau boleh potong kuku korang tu ikut shape yang sebenar. Janganlah potong herot-berot, senget-benget dan comot-comot. Kasi kemaslah sikit. Lepastu guna pengikis yang selesa untuk bentukkan lagi kuku tu.



5. Tak payahlah guna pengilat kuku. Bukan budaya kita. nak kilat jugak guna la limau atau hirisan lemon.. sapu kat kuku nanti kuku boleh jadi bersih dan shine2 :)

haa buat cam nie..gosok jgn x gosok..haha



6. Potong kuku sekurang-kurangnya seminggu sekali. Lagi kerap lagi bagus. Kalau boleh potong kuku mengikut sunnah Rasullullah lah. Kan elok macam tu. Benda baik kan..



Mula titik beratkan mengenai kebersihan kuku dari sekarang jika korang ambil remeh sebelum ni. Kuku bersih perspektif pertama orang pada kita. Kalau penampilan bersih atas bawah lagi bagus. Jom mulakan dengan kuku! Kalau kuku panjang dan kotor, kuman masuk dalam perut acane? Mahunya dibuat buasir sepanjang malam. Hehe... xdapat nak nolong kalau cam tu..



2 comments:

  1. nak cantik kan kuku lagi jom order inai homemade..
    dengan kandungan minyak zaitun lagi buat kan kuku cantik,kilat dan sihat...
    rm10/pc tak termasuk pos..
    sms/wasap 010-2026727

    ReplyDelete